De koelkelder is een ingegraven, dus minder zichtbaar, opslagsysteem met een maximale inhoud van 1.900 liter. Het deksel heeft een ingebouwde koeling. Daardoor worden de kadavers gekoeld tot op het moment waarop wij ze ophalen. Zo beperkt u eventuele geuruitstoot naar de omgeving tot het minimum. Als u een koelkelder heeft, kan de bezoekfrequentie van Rendac omlaag, dankzij de wettelijk toegestane bewaarperiode van twee tot vier weken. Daarnaast hoeft u met dit systeem minder fysieke handelingen uit te voeren.

Welke stappen moet ik ondernemen als ik een koelkelder wil aanschaffen?

Er zijn verschillende aanbieders van koelkelders, maar de koelkelders zijn zowel op inhoud als op gebruiksgemak identiek aan elkaar. De koelkelder dient wel te voldoen aan diverse wet- en regelgeving, zoals een CE-keuring en een geldig hijscertificaat. Rendac zal alleen deze goedgekeurde koelkelderbakken laden.

Leveranciers die deze gercertificeerde koelkelders aanbieden zijn:

Nadat u met één van deze aanbieders tot een overeenkomst bent gekomen, wordt Rendac door hen geïnformeerd. Rendac neemt daarna zo snel mogelijk contact met u op om een afspraak in te plannen voor de locatiebepaling.

De Rendac chauffeur komt op de afgesproken datum langs, om samen met u een geschikte locatie voor de koelkelder te bepalen. De chauffeur kijkt o.a. of we de koelkelder volgens de Rendac richtlijnen kunnen laden. Bijvoorbeeld een vrij bereik van onze laadkraan; dus niet direct onder bomen en struiken en/of in de buurt van gebouwen (rondom de laadplek moet het ± 2 meter vrij zijn). 

Rendac koppelt de uitkomst van deze locatiebepaling terug aan de door u gekozen aanbieder. Deze aanbieder neemt vervolgens contact met u op voor de daadwerkelijke aanschaf en plaatsing van de koelkelder. 

Als het proces van de locatiebepaling is afgerond neemt Rendac telefonisch contact met u op om de aanmeldprocedure voor koelkelders op te starten. We bespreken dan de volgende onderwerpen:

Het opstellen van de ‘Overeenkomst tot verlading uit koelkelder'
Hier staan de afspraken voor het verladen van materiaal uit de koelkelder. Denk hierbij aan zaken zoals inspecties en keuringen, plaatsing, verplichtingen van de aanbieder en aansprakelijkheid. 

Het aanmaken van een nieuw laadplaatsnummer voor het melden van losse kadavers
De koelkelders worden na melding alleen op de zogenaamde vaste tonophaaldagen geledigd. Het aanmaken van een tweede laadplaatsnummer doen we zodat u indien gewenst ook losse kadavers kan melden die daags na de melding opgehaald worden.

Uitleg van de nieuwe administratieve afhandeling
Geladen koelkelders worden gefactureerd per stop en bak i.p.v. per stop en het aantal geladen dieren. Op uw ophaaloverzicht vindt u alleen nog het gemelde aantal dieren.

Hijscertificaten en identificatienummer
Alle koelkelderbakken hebben een uniek identificatienummer. Rendac ontvangt van de aanbieder van de koelkelderbak het bijbehorende hijscertificaat. Deze is voorzien van dit unieke identificatienummer. Deze informatie gebruikt Rendac voor de periodieke controle op de geldigheid van het hijscertificaat.

Om de aanmeldprocedure af te ronden ontvangt Rendac van u de bevestiging dat de koelkelderbak geplaatst is, en stuurt u Rendac de getekende overeenkomst retour.

Nadat bovenstaande procedure is afgerond kunt u melden via onze gebruikelijke aanmeldkanalen. Houd rekening met:

  • Geef zo nauwkeurig mogelijk de aantallen en/of kilogrammen aan ons door
  • Geef de juiste diercode door bij het melden
  • Maak, indien van toepassing, gebruik van de optie tot bijmelden
  • Indien u losse kadavers wilt melden, maak dan gebruik van het nieuwe laadplaatsnummer (deze is tijdens de aanmeldprocedure aangemaakt)

Zoals in de overeenkomst vermeld is, dient de koelkelderbak een geldig hijscertificaat te hebben. Rendac informeert u schriftelijk wanneer de geldigheidsdatum dreigt te verlopen.

Hoe werkt de koelkelder?

Bekijk ook onze veelgestelde vragen voor informatie over melden en aanbieden